Ett tragiskt skandinaviskt slut för ett fransk fartyg

Ett tragiskt skandinaviskt slut för ett fransk fartyg

Partagez

Lördag 21 februari 2016. För första gången på 26 år berättar den danska fartygsinspektören Flemming Thue Jensen vad som hänt ombord « Scandivanian Star » natten den 7:e april 1990 när fartyget tog eld och 159 passagerare dog. Ett tragiskt slut för ett ursprungligen franskt kryssningsfartyg.

« Massalia » hette det franska kryssningsfartyget, och « Massalia » är det grekiska namnet för den medelhavsstaden Marseille i Frankrike, . « Massalia » brukade kryssa runt Medelhavet och transportera passagerare från Marseille till Casablanca i Marocko. Fartyget kunde ha 800 passagerare och 300 bilar ombord , och de flesta av passagerarna mellan Marseille och Casablanca var fransmän som bodde i Marocko, en före detta fransk koloni i Afrika.

Det var inte ett särskilt lyxigt fartyg utan bara en väldigt trevlig båt med sin pool, sina restauranger, sina fina däck och en speciell ombordstämning med franska passagerare som längtatefter att åka tillbaka till hemlandet, Frankrike, för semester.

« Massalia » döptes om « Scandinavian Star » 1984 och började trafikeras som en färja mellan Norge och Danmark.

Natten den 7:e april 1990 bröt en brand ut på fartyget som var på väg till Frederikshavn från Oslo. 159 personer dog, 3 av dem var svenska och 26 var barn under 15 år. Orsaken till katastrofen är fortfarande oklar. Men slutsatserna i den sista rapporten, som publicerades 2013, tjugotre år efter olyckan, redogjorde att flera bränder anlades av besättningsmän ombord och att försäkringsbedrägeri låg bakom brottet.

Och i söndags berättade den danska fartygsinspektören Flemming Thue Jensen i en dansk tidning att det var en sabotage och att han identifierat två huvudmisstänkta bland besättningsmännen.

Den norska polisutredningen är inte slut. Men en sak är säker: det är ett kriminellt brott som orsakat döden av 153 människor och avslutat en lång historia av nöje ombord « Massalia ».

Länk: