Frankrike: en ny regering?

Frankrike: en ny regering?

Partagez
gouvernement français franska regeringen politik frankrike sverige
Den nya franska regeringen

Torsdag 18 februari 2016. Förra veckan utsåg den franska presidenten François Hollande en ny regering. Med premiärminister Manuel Valls har han snarare genomfört en kontroversiell regeringsombildning.

Varför? Och vad är det som är nytt? Presidentens och premiärministerns popularitet är låg: arbetslösheten är hög, terrordåd har skapat en stark känsla av osäkerhet, ett djupt förkastande av islam och ännu mer misstänksamhet mot EU.

Den här situationen banar vägen för en signifikant utveckling av det nationalistiska och invandringskritiska partiet Nationella Fronten (Front National) som blivit ett av de tre största partierna i Frankrike. Och en stor möjlighet att den högerkoalitionen (Republikarnera – Les Républicains – och centerpartiet UDI) vinner nästa val – presidentval och parlamentsval – som sker nästa år.

I den här kontexten kan ombildningen ses som ett försök av den verkställande makten att bredda regeringsbasen och tysta den ökande oppositionen inom den nuvarande politiska vänstermajoriteten. Men problemet är att de nya utsedda ministrarna inte alls motsvarar folkets förväntningar. Tvärtom. Det flesta av dem – tre – kommer från det döende miljöpartiet som bara fick 6,81% i det sista valet.

Ett stort debacle! Det är då svårt att första att ett parti som fått så lite röster kan få tre representanter i regeringen.

Och det är svårt att förstå varför ett parti som vägrade att ta plats i regeringen 2014, eftersom premiärministern ansågs stå för mycket till höger, har idag ledamöter som ska samarbeta med samma premiärministern. Ofattbart om man inte betraktar individuella ambitioner och viljan av vissa att bli minister till vilket pris som helst.

En sak är säker: den här regeringsombildningen ska inte hjälpa François Hollande och Manuel Valls att få bättre resultat, varken på den ekonomiska fronten eller den politiska fronten.

Länkar:

Den franska regeringen (på franska)

Den franska regeringen (på engelska)

Den franska presidenten (bara på franska!)