Staffan Sandström: en svensk pianist i Grekland

Staffan Sandström: en svensk pianist i Grekland

Partagez
¨Pianisten Staffan Sandström spelar i Thessaloniki, Grekland, 26 februari 2016
¨Svenska pianisten Staffan Sandström spelar i Thessaloniki, Grekland, 26 februari 2016

Lördag 27 februari 2016. Staffan Sandström, svensk pianist och piano lärare vid Mälardalen Högskola (MDH), har spelat ikväll i Thessaloniki.

Förutom klassiska verk som Bachs Toccata i D-dur, Mozarts sonat i Ess-dur KV 282, och Liszts « Après une lecture de Dante – Fantasia quasi sonata », har Staffan tolkat « From Three Preludes for piano » av den grekiska gitarristen och tonsättaren Christos Vernardos: en världspremiär.

Det var den första gången som Christos Vernados preludier spelades offentligt framför en publik. Publiken var entusiastisk, trots att programmet inte var så lätt med till exempel « Svarta mässan » av Aleksander Skrjabin, en riktigt underbar men oerhört mörk sonat, och Liszts « Après une lecture de Dante », betraktas som ett av de våldsammaste och svåraste verken inom hela pianorepertoaren.

Staffans tolkning var full med emotion, mycket nyanserad och otroligt kraftfull särskilt i finalen av Liszts sonat och som vibrerade som om en kraftfull orkester hade spelat stycket. Och hans stabila och energiska fingrar var perfekta för Bachs och Mozarts kompositioner.

Det är tack vare Despina Arvanitidis och Christos Vernados som konserten har ägt rum i Thessaloniki. Där är de båda gitarrlärare efter att de fått utbildning och tagit examen i kammarmusik vid  Mälardalen Högskola. De har skapat en gitarrduo « Harmony » och spelar i Grekland och runt om i Europa.

Länkar: