Sverige-Grekland: 300 mil mellan två huvudstäder

Sverige-Grekland: 300 mil mellan två huvudstäder

Partagez
Sverige, Frankirke, Grekland, kultur, turism, resa
Vikingar nådde den grekiska världen 800-talet

Tisdag 24 februari 2016. Det är 300 mil mellan Stockholm och Aten, Greklands huvustad. Aten är, tillsammans med Lissabon, den från Sverige mest avlägsna europeiska huvudstaden. Det kan förklara varför så få svenskar känner till Grekland frånsett landets stränder, soliga väder och ouzo. 

Till skillnad från Frankrike som har urgamla förbindelser med Grekland och den grekiska världen – det var en grekisk koloni som skapade den franska staden Marseille 600 f.Kr. – har Sverige haft diplomatiska relationer med Grekland i mindre än 200 år. Dessa två länder undertecknade sitt första handelsavtal 1852 och ett dubbelbeskattningsavtal 1963.

Men icke-statliga organisationer hade tidigare skapat relationer mellan svenskarna och grekerna. Vikingarna från Sverige, som tog vägen över Östersjön och längs Östeuropas floder till Svarta havet nådde det kristna Bysantinska riket i nuvarande Grekland under 800-talet.

1976 grundade pastor Sigfrid von Scheele den Skandinaviska kyrkan i Aten. Då var kyrkan snarare avsedd för sjömän och lastbilschaufförer men också för alla nordbor.

Svensk-grekisk handelskammare etablerades i Aten 1991, och när Sverige blev medlem i Europeiska unionen 1995, kunde handeln mellan Sverige och Grekland öka signifikant.

Idag finns det ungefär trettio svenska bolag i Grekland. 2014 står svensk varuexport till Grekland för 2,1 miljarder kronor och importen från Grekland för 1,3 miljarder kronor (livsmedel, mineraler, kläder). Men den svenska exporten till Grekland – livsmedel, läkemedel, skogsprodukter – har halverats sedan 2008 på grund av den grekiska ekonomiska krisen.

Grekland är en viktig turistdestination: förra året besökte 650 000 svenskar Grekland.

2 500 svenskar bor i Grekland och de flesta av dem i Aten.

Länkar: