Västerås sinfonietta: en « världsklass » lokal skatt

Västerås sinfonietta: en « världsklass » lokal skatt

Partagez
Vasterås sinfonietta kultur turism
Västerås sinfonietta, torsdag 18 februari 2016

Fredag 19 februari 2016. Igår kväll spelade Västerås sinfonietta hemma i Konserthuset i Västerås. Programmet var en ren glädje med en concertino för piano och orkester av Hummel, Haydns symfoni Miraklet och Beethovens konsert för piano, violon, cello och orkester med Howard Shelley, Daniel Frankel och Sam Coppin som solister. 

Spelet var fantastiskt fint. Om Howard Shelleys tolkning av verken var oerhört delikat med snabba lätta fingrar och omsorgsfull klang, var Daniel Frankels och Sam Coppins spel enastående, fullt av självtroende och intimitet mellande de två musikerna från Västerås sinfonietta.

Publiken var glad och imponerad. Den gav orkestern och solisterna en lång « standing ovation ». Och det är en viktig punkt med tanken på allt som hänt och fortfarande händer kring sinfoniettan.

I höstas tänkte och annonserade Västmanlandsmusikens ledning, som består av kommun- och landstingets politiker, att helt lägga ned Sinfoniettan med sina 33 musiker. Trots att bara några månader tidigare hade orkesterns musiker fått  60- istället för 50-procenttjänster, och trots att ett av vallöftena från Västmanlandsmusikens ordförandes, Anders Teljebäck, var att arbeta för en heltidsorkester.

Ledningen rättfärdigade sitt förslag med att förklara att Sinfoniettan kostade för mycket och att Västerås istället kunde använda pengarna på ett annat sätt: konserthuset kunde erbjuda och betala « musiker i världsklass» från hela världen (och vad betyder « världsklass » egentligen?

Men ingenting gick som planerat. Ledningens förslag orsakade stor kritik, inte bara från den lokala publiken och det lokala kulturlivet utan från hela regionen, hela landet och även utlandet. Det var säkert inte någonting Västmanlandsmusikens ledning hade räknat med, och deras förslag försvann.

Lokala politiker, som ville använda lokala skattepengar för att betala utomstående artister, hade inte förstått att det finns stora lokala talanger, att det är viktigt för kommunen och regionen att investera i sina egna resurser, att den lokala publiken uppskattar lokala artister. Det är det som främjar den lokala utvecklingen och gör så att det lokala kulturlivet blir dynamiskt.

Länkar:

Bevara Västerås sinfonietta!

– Västmanlandsmusiken

Akademien motsätter sig nedläggningen av Västerås Sinfonietta