Från Osmanska riket till Ängsö

Från Osmanska riket till Ängsö

Partagez
Vikingarna har förmodligen börjat sin resa från Birka, den första staden i Sverige, som ligger på Björkön, mitt i sjön Mälaren, bara några mil väst om Västerås.
Från Otamanska riket till Sverige, Karl XII:s häst dog i Ängsö, nära Västerås

Tisdag 15 mars 2016. Vikingarna var de första svenskarna som företog långa östfärder mot Svarta havet, Kaspiska havet och ännu längre bort till det kristna Bysantinska riket, i nutida Grekland och Turkiet. De hade förmodligen börjat sin resa från Birka, den första staden i Sverige, som ligger på Björkön, mitt i sjön Mälaren, bara några mil väst om Västerås.

Många år senare tog den svenske kungen Karl XII nästa samman väg, när han var tvungen, med ungefär 1 500 andra svenskar, att fly till Osmanska riket efter de katastrofalla nederlagen mot Ryssland i Poltava och Perelochna 1707. I flera år stannade han i Osmanska riket och fortsatt styra Sverige från Varnita och Bender, i nutida  Moldavien, och till och med från Edirne, en stad i Thrakien i den europeiska delen av nutida Turkiet.

Under den här tiden hade Karl XII sin älskade häst med sig, Blandklipparen. Och när han återvände till Sverige 1714 red han Blandklipparen på väg tillbaka till Stralsund, i den då svenska Pommern. Det tog 16 dagar för att resa genom hela Europa.

Blandlkipparen dog 26 år senare på Ängsö slott som ligger vid Mälaren, några i Västerås kommun. Hästen blev mycket upprörd av en okänd anledning och sprang rakt i en mur när någon öppnade stalldören och dog direkt.

Idag kan man se en gravsten över stället där Brandklipparen grävdes, utanför Ängsö kyrka.

Länkar: