Istanbul: vikingaspår under Hagia Sofias kupol

Istanbul: vikingaspår under Hagia Sofias kupol

Partagez
Vikingaspår under Hagia Sofias kupol i Istanbul
Vikingaspår under Hagia Sofias kupol i Istanbul

Torsdag 3 mars 2016. Hagia Sofia, « den Heliga Visheten », byggdes i Konstantinopel på 500-talet av den bysantinska kejsaren Justinianus I. Det var då en kristen kyrka där alla stora högtider ägde rum som till exempel kröningen av kejsarna. I publiken som deltog i dessa viktiga händelser fanns det säkert vikingar: de har lämnat spår av sin närvaro.

Hagia Sofia är en unik byggnad som i sig själv berättar en stor del av regionens historia. Kyrkan var först kristen innan den blev en muslimsk moské under1400-talet när Konstantinopel föll för de ottomanska erövrarna.

På samma ställe, under samma kupol, kan man samtidigt beundra enastående bysantinska mosaiker som visar kristna scener, och oerhört graciös islamsk kalligrafi som nämner Allah, Muhammed och vissa kalifer.

Men i kyrkan finns det också vikingaspår man kan imponeras av: flera runinskrifter som tros ha inristats under 1000-talet av vikingar. Dessa inskrifter kan inte betraktas som konst utan snarare som dåtida « klotter ». Det är förmodlingen vikingar från Sverige som skrivit de här runorna på en balustrad på högsta våningen, ett ställe där folk brukade titta på ceremonierna.

Kanske kom de från Birka, en liten ö mitt i Mälaren, någonstans mellan Stockholm och Västerås? För det mesta var det svenska vikingar som for i österled från Skandinavien till Turkiet, medan danska och norska vikingar hellre for mot England och Frankrike.

Hagia Sofia är idag ett museum sedan Mustafa Kemal Atatürk, som grundade ett modernt och sekulärt Turkiet på 1920-talet, år 1934 bestämde att den här unika platsen skulle « tillhöra mänskligheten » istället för att vara en kontroversiell plats för tillbedjan.

Länkar: