Semester i Sverige: vår är nästan här, i Västmanland!

Semester i Sverige: vår är nästan här, i Västmanland!

Partagez
Sverige Resa Turism Franska Companiet Vår är nästan här
Västmanland: våren är nästan här!

Fredag 4 mars 2016. Vi borde inte klaga: det är bara början på mars och snön är nästan helt borta. Häromdagen var det till och med möjligt att sitta ute och njuta av solen! Var? Här, i Sverige, i Rytterne, en charmig by nära Mälaren, några mil väst om Stockholm.

Det behövs inte längre att åka långt bort för att sola och smutta på en kopp kaffe ute. Här i Rytterne har vädret varit så fint de senaste dagarna att vi igår tog ut våra solstolar i trädgården och satt ute. För första gången i år kunde vi känna solens strålar och värmen mot huden.

En premiär! Och det är bara början av en lång solsäsong i denna del av Sverige, längst Mälaren, en trakt som anses som en av de varmaste och soligaste regionerna i Sverige.

Rytterne är en vacker by, i Västerås kommun, 10 mil väst om Stockholm. Byn ligger mellan Tidö slott, kanske det bästa bevarade slottet från stormaktstiden och byggt under 1600-talet med hjälp av den franske arkitekten Simon de la Vallée, och Strömholms slott där kungliga resenärer brukade övernatta när de var på väg söderut, under 1700-talet.

Det finns många sevärdheter omkring Rytterne: ruinerna av två medeltida kyrkor, Rytterne kyrka, som byggdes i början på 1800-talet med material som hämtades från de två medeltida kyrkorna -, Sorby borg – en fornborg från 600-talet-, Hornåsens gravfält med ungefär 200 gravar från bronsåldern, och sist men inte minst, den fantastiska insjön Mälaren som ger hela regionen en så speciell stämning.

Här i Rytterne, finns det olika alternativ för att tillbringa några dagar på plats, med flera « bed and breakfast » och stugor till hyra. Med vissa « bed and breakfast » är det möjligt att åka båt på Mälaren, äta lunch och/eller middag – och till och med få fransk mat!

Länkar: