Thessaloniki: en fransk arkitekt i den bysantinska staden

Thessaloniki: en fransk arkitekt i den bysantinska staden

Partagez
Aristoteles torget,Thessanoliki, ritat av en fransk arkitekt, Ernest Hébrard, Frankrike, nyheter, resa
Aristotelestorget,Thessanoliki, ritat av en fransk arkitekt, Ernest Hébrard

Måndag 29 februari 2019. Med drygt en miljon invånare är storstadsområdet Thessaloniki den andra staden av Grekland. Men när det gäller kultur, utbildning och bysantinska lämningar kommer huvudstaden av den grekiska Makedonien först. En av de mest kända platserna i stan är Atistotelestorget som formgavs av den franske arkitekten, Ernest Hébrard.

Aristotelestorget ligger mitt i stan. Eftersom det är ett av de få stora torgen i stan är Aristotelestorget det stället där alla stora händelser sker. Torget förstördes helt 1918 efter en stor brand som skadade en stor del av Thessaloniki. Då ritades torget om av Ernest Hébrard, som inte bara var arkitekt utan också arkeolog.

Ernest Hébrard föddes 1875 i Frankrike. Han läste arkitektur i Paris och under första världskriget var han i Thessaloniki som arkeolog för den franska arméen. 1918 bad den grekiska regeringen honom att skapa en ny översiktsplan för Thessaloniki med hjälp av två grekiska arkitekter; Konstantinos Kitsikis och Aristotelis Zàchos. Syftet var att staden skulle återfå sina helleniska drag och att de « barbariska » (slaviska, ottomanska, judiska) spåren skulle försvinna eftersom det grekiska Makedonien nyss hade befriats av det ottomanska riket 1912.

Det dröjde ganska länge innan Aristotelestorget blev klart. Den största delen av torget färdigtställdes 1950. Torget är helt öppet mot havet och kantas idag av eleganta byggnader i byzantinsk stil, restauranger, caféer och lyxiga hotell. Det är den främsta möteplatsen och där kan man verkligen känna stadens tempo. Musik, politiska tal, utställningar, kulturella evenemang: torget är alltid mycket levande och reflekterar Thessalonikis anda riktad mot liv och kultur.

Ernest Hébrard var också mycket aktiv i vissa före detta franska kolonier. Han har deltagit i att skapa översiktsplaner av Casablanca i Marocko och Dalat eller Hanoï i Vietnam, där han bodde efter 1921.

Länkar: